Филмът „The Joke“ по романа „Шегата“ от Милан Кундера

Филмът „The Joke“ по романа „Шегата“ от Милан Кундера е създаден през 1969 г. от чешкия режисьор и сценарист Яромил Иреш. Според „Лос Анжелис Таймс”, той е създал горчива и иронична комедия „бижу” за абсурдите на времето. Филмът има награда OCIC от Международния филмов фестивал „Сан Себастиан“ за режисурата на Яромил Иреш.

Предлагаме ви трейлъра със субтитри на български език https://www.youtube.com/watch?v=qN-W5mEu3bE, който е публикуван от издателство „Колибри“ в YouTube. Пак там, издателя на романа на български език публикува следното резюме:

„Действието се развива през 50-те години на миналия век. Лудвик Ян се завръща в родния си град след двайсетгодишно отсъствие. Той започва да ухажва Хелена – привлекателна жена на неговата възраст, но съвсем скоро разбира, че тя е омъжена за някогашния му враг Павел.

По време на студентските си години Лудвик е влюбен в Маркета, която е страстен поддръжник на комунистическата идеология. В желанието си да ù помогне „да не се взема толкова сериозно”, той ù изпраща картичка с шеговит текст, но Маркета я предава на партийните функционери. В резултат Лудвик е изправен пред другарски съд. Там приятелят му Павел, вместо да се застъпи за него, предлага Лудвик да бъде изключен и от партията, и от университета. Маркета гласува в подкрепа на предложението. Лудвик Ян е подложен на шест години „превъзпитание”, по време на които е изпратен в затвора, след това – в мините, а накрая и на военна служба под командването на садистичен сержант“.

Вашият коментар

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other