Теми към новата сбирка на Читателския клуб на НБУ

Морис Фадел

Ще се срещнем с книга, при която удоволствието от четенето е породено не от хубавия стил, правдоподобните описания или авторовата фантазия, а от такива чувства като страха от бъдещето, съжалението или радостта от залеза на Запада, отвращението от моралния разпад на елита на обществото, погнусата от разложението на институции, които в миналото са били извор на надежда, отчаянието от политическата безперспективност, в която живеем. „Подчинение“ на Мишел Уелбек. Авторът не обича да следва нормите на доброто литературно поведение, но този път той се е намесил по най-грубия начин в най-фино прикриваните зад усмивки и недомлъвки настроения на европейците: неяснотата какво остава от наследството на Стария континент, ужаса пред нарастващия брой на чужденците, усетът, че досега развиваните ценности и света, поддържан от тях, си отиват. Като капак над всичко излизането на книгата съвпадна с атентата срещу „Шарли Ебдо“.

Предлагам да говорим върху следните теми:

  1. Антиутопия или сатира е „Подчинение“? Двата типа текст не се съчетават лесно. Единият (антиутопията) подчертава скъсването на връзката между настоящето и бъдещето, дори когато тази връзка е представена като прекалено очевидна („1984“ на Оруел само привидно говори за комунизма), докато другият (сатирата) е изцяло въвлечен в настоящето.
  2. Каква е политическата позицията на автора? Той консервативен носталгик по изчезващия Запад ли е или иронизира носталгиците?
  3. Как да мислим критичната позиция на романа по отношение на университета?
  4. Наистина ли интелектуалецът е толкова склонен на компромиси с конюнктурата човек. Какво става със старата вяра в тази фигура?
  5. Безспорно успешен в смисъла на политическия скандал, успешен ли е в чисто литературен план романът? Защо Уелбек изоставя ценността на езика в литературата, определяща за високата литературна продукция на 20 в.?
  6. Скучен ли е сексът в романа?
  7. Не унижава ли жените Уелбек?

Приятно четене, макар че то едва ли ще е приятно!

Вашият коментар

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other