Пет книги, които да прочетем (или препрочетем) през лятото на „новата нормалност“

Йордан Ефтимов

Ако срещите на Читателския клуб на НБУ вече Ви липсват, неговите водещи предлагат да прочетете през лятото заглавията, за които проф. Пламен Дойнов, доц. Морис Фадел и авторът на това встъпление, доц. Йордан Ефтимов, ще разговарят с Вас в Клуба през есенния семестър на академичната 2020/2021 г. Те са:

Октомври 2020 – „Кръстникът“ на Марио Пузо.

Ноември 2020 – „Поща“ на Чарлз Буковски.

Декември 2020– „Пяната на дните“ на Борис Виан.

Януари 2021 – „Талантливият мистър Рипли“ на Патриша Хайсмит.

Февруари 2021 – „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри.

Изборът на Читателския клуб за месец октомври е „Кръстникът“ на Марио Пузо. Навършват се 100 години от рождението на писателя тъкмо същия месец. Но нима някой се съмнява, че това е сред най-четените книги, написани през ХХ век?

Кой не помни фразата „Ще му направя предложение, което не може да откаже“! Известен израз е и този: „Адвокат с куфарче може да открадне повече пари от 100 въоръжени мъже.“ Обаче кой е обърнал внимание на друго изречение от същия пресвещен роман на всички любители на криминалната сага: „Ако има нещо, което е по-добро от хазарта, алкохола и жените, това е четенето.“ От „Кръстникът“ е, честен кръст!

През 2020 г. (но още през август) се навършват 100 години от рождението и на Чарлз Буковски. Той пък със сигурност е най-популярният белетрист сред българските млади писатели за почти две десетилетия след 1989 г. Защо ли? На първо място заради подвеждащия автобиографизъм и простия, но поетичен стил. Как започва ли? „Всичко започна погрешка.“ Тази поправка на библейското начало (е, по-точно на „Евангелие от Йоан“) е радикално съвременна. И романът е наистина образец за това как търси смисъл именно съвременният човек. Дори само страстта по залаганията – да сравним колко българи знаят точния адрес на „Евроспорт“ в квартала и колко мимоходом минават през Winbet.bg, докато уж ще си проверяват електронната поща.

Едва ли някой ще се усъмни, че изборът за декември – „Пяната на дните“ на Борис Виан отново е свързано с годишнина. И отново 100 години от рождението на писателя му – през март 2020 г. А романът е най-харесваната творба на този писател джазмен. Двама са в историята – другият е Харуки Мураками, който обаче не свири, а само е собственик на джазклуб.

„Пяната на дните“ е уж роман за жена, на която в белия дроб е поникнала водна лилия и която може да се лекува само ако е заобиколена от цветя. Романът има и три екранизации, последната от които беше преди няколко години – под режисурата на Мишел Гондри и с Одри Тоту в главната роля. Може би не знаете нищо за сюрреализма? Сега е моментът.

През януари отново ще обсъждаме роман, който има отлични екранизации – „Талантливият мистър Рипли“ на Патриша Хайсмит. И отново – навършват се 100 години от рождението на писателката. През същия месец. Романът обаче е написан през 1955 г. Мнозина ще са шокирани да го научат – толкова съвременно изглежда всичко. Гениалният план да вземеш чужда самоличност, а заедно с нея и скъпия начин на живот на безличното богаташче, което справедливо си решил да премахнеш. Май някой ще се сети за Достоевски, друг за Бертолучи, трети – за Виктор Пасков, а четвърти – за античен автор. Всички ще имат право – това е толкова хитър план!

Но февруарският избор – „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри (100 години от рождението му се навършват на 22 август тази година) – е не просто съвременен, в него е предвидено какво ще се сбъдне. И вероятно още и още ще се сбъдва от неговите дистопични прогнози занапред. Точно в тази книга от 1953 г. е написано: „Защото телевизията – това е „действителността“. Казва ти какво да мислиш и го набива в главата ти с гръм и трясък. Това, което тя ти казва, изглежда така правдоподобно! Тя толкова бързо те кара да възприемаш нейните собствени заключения, че твоят разум дори няма време да протестира и да каже: „Що за глупост!“ И още един цитат: „Знаете ли, че книгите миришат на индийско орехче или на някаква друга подправка от далечна страна? Когато бях малък, така обичах да ги мириша.“

Всички заглавия са продават с 15% до 30.09.2020 г. в Книжарницата на Корпус 1.

Вашият коментар

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other