Книга на месец януари 2018 г.

Изборът на водещите на Читателския клуб на НБУ, доц. Пламен Дойнов, дн, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел, за месец януари е „Хавра“ от Захари Карабашлиев. До следващата среща на клуба на 24 януари 2018 г. от 16.30 ч. в Център за книгата изданието се продава с 10% отстъпка в книжарниците на Нов български университет.

Вторият роман на Захари Карабашлиев „Хавра“, заедно с „Чамкория“ на Милен Русков, почти единодушно бяха откроени като най-ярките събития в българската проза за изминалата 2017 г. Около десет години след  първия си шумен успех, авторът на „18% сиво“ отново залага на поднесената/разказаната интересно, емоционално и завладяващо, любовна история. Но този път историите са две, непрекъснато препращащи една към друга, ту привидно отклоняващи се от себе си, за да генерират и оперират с обобщени метафори и наративи за българското, ту успоредяващи и вплитащи се в особено органично единство извън/отвъд времето и пространството. Подобно на Русков, Карабашлиев се опитва да рефлектира върху национални и общочовешки проблеми през призмата на родната история. С това се поставя и един друг много интересен въпрос – трябва ли съвременният български писател да се „допитва“ до нея и да се „вслушва“ в нееднозначните й, противоречиви гласове, за да бъде четен, успешен и актуален. Карабашлиев елегантно се измъква от този своеобразен „историзъм“ на днешната ни проза, като го поставя в контекста на злободневното ни настояще. По този начин описалият османските зверства в Батак Джеймс Макгахан се среща със съвременния български писател Никола Марков,  който е въвлечен в сюжети с мутри и групировки, за да превърнат търсенията и живота си в радикално екзистенциално приключение, което само един истински майстор на разказа може смело и убедително да опише.

Захари Карабашлиев е роден през знаковата 1968-а година във Варна. През 1997 г. със семейството си заминава за САЩ, където остава да твори и живее. Освен с писане на белетристика, професионално се занимава с фотография, театър, кино и музика. Първият му роман— „18% сиво“ се радва на голям успех сред българската публика. Същият е преиздаван няколко пъти и печели различни национални литературни награди. Втората му книга с разкази „Кратка история на самолета“ от своя страна също взема наградата „Хеликон“ за 2009 г. Пиесите на Карабашлиев –  „Аутопсия“ (2004), „Неделя вечер“ (2006) и „Откат“ (2008) получават различни отличия на редица фестивали и конкурси.  Излезлият през 2017 г. „Хавра“ е неговият дългоочакван втори роман.

Васил Димитров

Вашият коментар

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other